Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Περί πρυτανικών εκλογών ο λόγος….

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογές για την ανάδειξη του νέου Πρύτανη του ΕΚΠΑ. Στο φόντο της κοινωνικής καταστροφής που επιβάλλουν κυβέρνηση - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ, οι φετινές Πρυτανικές Εκλογές ήταν περισσότερο με φάρσα πάρα με μια δημοκρατική διαδικασία για την ανάδειξη του ανώτατου ακαδημαϊκού οργάνου του ΕΚΠΑ. Σε μια περίοδο κατά την οποία συνολικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και το ΕΚΠΑ συγκεκριμένα εισέρχονται στον πυρήνα της αναδιάρθρωσης, οι πρυτανικές εκλογές ειδικά στο πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται υπό την πλήρη εποπτεία του Συμβουλίου Ιδρύματος προεδρεύοντος του καθηγητή Μπερτσιμά αλλά και του Υπουργείου Παιδείας, είναι άλλη μια διαδικασία που επισπεύδει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την εμπέδωση του νέου Πανεπιστημίου της αγοράς.

Χωρίς καμία συμμετοχή και νομιμοποίηση από τα υπόλοιπα κομμάτια του Πανεπιστημίου, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία των εργαζομένων (διοικητικών, εργολαβικών κ.ά.) αλλά και τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, η απερχόμενη πρυτανική αρχή προχώρησε σε αγαστή συνεργασία με το πραξικοπηματικά εκλεγμένο-ορισμένο Συμβούλιο Ιδρύματος στην προκήρυξη των πρυτανικών εκλογών πέρα και έξω από κάθε πραγματική ανησυχία και προβληματισμό των φοιτητών και των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ. Η επιλογή και η έγκριση των υποψηφίων έγινε από Τριμελή Επιτροπή ορισμένη από το Συμβούλιο Ιδρύματος. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια τελείως αντιδημοκρατική διαδικασία, καθώς την Τριμελή Επιτροπή την εποπτεύει το Συμβούλιο Ιδρύματος, όργανο το οποίο δε λογοδοτεί σε κανέναν παρά μόνο στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Ο νέος πρύτανης κ. Φορτσάκης,(αλλά και οι άλλοι 2 συνυποψήφιοι του, Μαραβέγιας και Χρούσος) ξέρουμε πολύ καλά τι ρόλο θα έρθει να παίξει, στη πορεία της περαιτέρω επιχειρηματικοποίησης του πανεπιστημίου. Τα δείγματα γραφής που έδωσε είναι πολύ συγκεκριμένα: απαρέγκλιτη εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων (Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου, Σχέδιο Αθήνα), προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, σύνδεση με τις επιχειρήσεις, διαγραφές φοιτητών ,σκλήρυνση και αυταρχικοποίηση του ακαδημαϊκού πλαισίου, εφαρμογή των μνημονιακών κι ευρωπαϊκών επιταγών. Μας υποσχέθηκε ακόμα νομιμότητα χωρίς καμία παρέκκλιση, εξωτερική αστυνομία, «εκσυγχρόνιση» των προγραμμάτων σπουδών . Όλα αυτά μαζί μας δίνουν ένα πανεπιστήμιο πλήρως εντατικοποιημένο και εναρμονισμένο με τις ανάγκες της αγοράς!

Για το φοιτητικό κίνημα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν Πρύτανη, Σύμβουλο, Υπουργό ή Κυβέρνηση τη δυνατότητα να ορίζει το πλαίσιο στο οποίο θα σπουδάζουμε σήμερα και θα εργαζόμαστε αύριο. Σε μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση, με την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες να βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνήσεων και της κυρίαρχης πολιτικής ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να έρθει η ανάπτυξη για το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό με τα βάρη να πέφτουν στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, το μόνο που μπορεί να περιμένει από εμάς η νέα πρυτανική αρχή είναι αγώνες για το δικαίωμά μας στις σπουδές, στη δουλειά, για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Το φοιτητικό κίνημα δε θα μείνει άπραγο αλλά θα βγει μπροστά και με κινητοποιήσεις θα μπλοκάρει Οργανισμούς και εσωτερικούς κανονισμούς, θα αποτρέψει τις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς δομών του Πανεπιστημίου και θα παλέψει μέχρι τη συνολική ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και συνολικά της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου