Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΑΣ

Το τελευταίο διάστημα παράλληλα με την επίθεση που εξαπολύεται απέναντι στα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων,  στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον και οι φοιτητές, με τον νόμο Διαμαντοπούλου.

Προανάκρουσμα της επίθεσης απέναντι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αποτελούν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η συμμαχία των προθύμων που έχει συγκροτηθεί γύρω από τον πρύτανη Παναγιωτάκη έχει ξεκινήσει μια σειρά πειθαρχικών απέναντι σε φοιτητές.  Και μάλιστα τα πειθαρχικά αυτά γνωστοποιήθηκαν μέσω «διαρροών» σε εφημερίδα –γνωστή για την προσφορά της στη διαμόρφωση κλίματος “συναίνεσης” σε αντιδραστικές κινήσεις του Υπουργείου και των συμμάχων, την Καθημερινή. .Επίσης ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Πρύτανη σε τοπικά και μη κανάλια, που, χωρίς καν να έχει μιλήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία εντός του Πανεπιστημίου για τα συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς να έχει μιλήσει καν με τους ίδιους τους φοιτητές που στοχοποιεί, ξεκινάει μια ρητορεία για το πώς πρέπει να τιμωρούνται οι παραβατικές συμπεριφορές στο Πανεπιστήμιο και το πώς αυτό απειλείται από τους απείθαρχους φοιτητές.  Η διαδικασία έχει ως εξής: αρχικά στους Μηχανολόγους, όπου 2 φοιτητές ενώ κατέλαβαν μια εγκαταλελειμμένη αίθουσα 15τ.μ για τη διεξαγωγή ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών, απειλούνται με πειθαρχικό επειδή «κατέστρεψαν και καταχράστηκαν δημόσια περιουσία»,  στη συνέχεια στους Ηλεκτρολόγους άλλοι 2 φοιτητές ενώ παρεμπόδισαν το οργάνου του τμήματος να αναδιαρθρώσει το πρόγραμμα σπουδών στην κατεύθυνση διάσπασης του πτυχίου και δυσχέρανσης των ρυθμών σπουδών, κατηγορούνται για «ανάρμοστη συμπεριφορά» και τέλος στο Μαθηματικό χωρίς να υπάρχει κάποια αφορμή ξαφνικά κατηγορήθηκαν φοιτητές ότι απείλησαν υπάλληλο γραμματείας.
Η επίθεση αυτή απέναντι στους φοιτητές και η δίωξη αγωνιστών, έχει ξεκάθαρη στόχευση: την κατατρομοκράτηση των φοιτητών εν όψει της κατάθεσης του νόμου Διαμαντοπούλου, που διαλύει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, απαξιώνει τα πτυχία και τσακίζει το μέλλον της νεολαίας, μετατρέποντας την σε γενιά της ανεργίας, την γενιά του Μνημονίου.

Η ενεργοποίηση της διάταξης για πειθαρχικά, του νόμου Γιαννάκου που για 2 χρόνια έβγαλε το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας στους δρόμους, έχει συμβολισμό για το σύνολο της κοινωνίας.  Την τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκαν τα πειθαρχικά ήταν από τα εγκάθετα πανεπιστημιακά όργανα, την περίοδο της Χούντας , σε συνεργασία με το σπουδαστικό της ασφάλειας. Τα πανεπιστήμια ως το κύτταρο των  αγώνων για την κατοχύρωση δημοκρατικών δικαιωμάτων ιστορικά στοχοποιούνται κάθε φορά που εξαπολύεται επίθεση απέναντι στις κατακτήσεις του λαού.
Η επιβολή του νόμου Διαμαντοπούλου περνάει μέσα από την δίωξη των φοιτητών που «τολμούν» να αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματα τους στο πανεπιστήμιο και την εργασία. Ενεργό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία έρχονται να παίξουν οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και αντιδραστικές μερίδες του καθηγητικού μπλοκ. Μετά και τις εξελίξεις στη Σύνοδο των Πρυτάνεων και τη συμφωνία κυρίων μεταξύ Διαμαντοπούλου και Πρυτάνεων, βρέθηκαν οι απαραίτητες συμμαχίες στην αγωνιώδη προσπάθεια του Υπουργείο να διαλύσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τα δικαιώματα των φοιτητών. Οι «υποχωρήσεις» του Υπουργείου, στο θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων από τους ίδιους τους καθηγητές(προμετωπίδα των διεκδικήσεων των πρυτάνεων ανά την Ελλάδα) και η παραχώρηση της δυνατότητας «αξιοποίησης» της περιουσίας και των κληροδοτημάτων των πανεπιστημίων στα όργανα, «έκαμψαν» τον «τίμιο αγώνα» των πρυτάνεων. Και άρχισε η υλοποίηση του πρώτου μέρους της συμφωνίας με το Υπουργείο: το τσάκισμα των αγώνων των φοιτητών.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση που εξαπολύεται με πλήρως αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, και θυμίζει διαφορετικές εποχές, οι φοιτητές θα απαντήσουν και δεν θα λυγίσουν μπροστά σε απειλές που διακυβεύουν ακόμα και την ίδια τη δυνατότητα τους να φοιτούν και να αποφοιτούν. Αποτελεί κομμάτι της συνολικής επίθεσης που εξαπολύεται απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας και περιλαμβάνει την προπαγάνδα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε αντίσταση σε αυτήν την επίθεση ως «κατάχρηση  ελευθεριών» και βαφτίζει «εσωτερικούς εχθρούς» όσους τολμούν να μην σκύψουν το κεφάλι .

Το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, με πρωτοστατούντες τους φοιτητές καθώς και κάθε κομμάτι της κοινωνίας που αντιλαμβάνεται την επίθεση απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις λαϊκές κατακτήσεις πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με τις προσπάθειες του Υπουργείου και των πρόθυμων συμμάχων του εντός του Πανεπιστημίου, να κάμψουν το φρόνημα των φοιτητών και να τσακίσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Τα Πανεπιστήμια αποτέλεσαν ιστορικά την προμετωπίδα των αγώνων για λαϊκές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, βάφοντας τους, πολλές φορές με το αίμα των φοιτητών. Για μια ακόμη φορά θα βρεθούν στο προσκήνιο βάζοντας φρένο στα σχέδια τους, για μια κοινωνία χωρίς ελευθερίες, δικαιώματα και κοινωνικές παροχές.

-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ
-ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου