Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΙ ΔΩΣΑΝ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝ ΤΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ…

Οι ειδικοί μαζευτήκανε, συζητήσανε κι αποφασίσανε πως οι πολιτικές και τα συμφέροντα που εξυπηρετούνε θα εφαρμοστούν και το 2011, με τον κοσμάκη να περιμένει τις νέες περικοπές που προορίζουν αυτοί γι’ αυτόν.
Σε προηγούμενο στάδιο έχουμε την κοινωνία να βγαίνει από μια εκλογική διαδικασία που ένας στους δυο δεν θεώρησε ότι η δημοκρατία που έχει τον καλύπτει. Παρ’ όλα αυτά  το πληρεξούσιο συνεχίζει να έχει το ΔΝΤ μέσω της κυβέρνησης.
Ας δούμε λοιπόν τώρα κάποια κοινωνικά παράδοξα. Πώς καταλήγει ένα νοσοκομείο να προαναγγέλλει το κλείσιμό του λόγω υποχρηματοδότησης; Ποιο κοινό καλό είναι από πίσω και άρα ποιος νόμος θα μπορούσε να ορίσει την υποχρηματοδότηση αυτή; Και  γενικότερα, πώς οι εργαζόμενοι που είναι ο παραγωγικός ιστός της κοινωνίας, συμπράττουν στο κοινό καλό με το να κόβονται οι ήδη κομμένοι μισθοί τους ή με το να μένουν στο δρόμο. Αναντιστοιχίες και λογικά άλματα ούτως ή άλλως από τα στόματα των πολιτικών ακούμε συχνά.
Αλλά ας πάμε πιο συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό αυτό που κατατέθηκε για το 2011. Εν αρχή προβλέπει την επίθεση σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ (δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί), συνθλίβοντας το κράτος πρόνοιας που περιμέναμε σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Γιωργάκη. Σύμφωνα με το μενού λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ προτείνει για ορεκτικό 10.000 συμβασιούχοι του δημοσίου να μείνουν στο δρόμο την ώρα που αφήνει ανέπαφους μισθούς και επιδόματα του ένστολου και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη. Το κύριο πιάτο περιλαμβάνει κάτι χορταστικό μιας και είναι περίοδος λιτότητας και κρίσης. Έρχονται λοιπόν νέες περικοπές σε μισθούς και κονδύλια σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πολιτισμό και περιβάλλον. Το επιδόρπιο που θα μας πικράνει είναι αποκρατικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, Εγνατία οδό, ΟΠΑΠ, καζίνο, πολεμικές βιομηχανίες και πόσα άλλα που δεν ξέρουμε. Ήταν τόσα πολλά, βλέπεις, που μας περίσσευαν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα αφήσει απείραχτους τους εργαζόμενους με τα δικαιώματα και τα κεκτημένα τους. Και τώρα έρχεται ο λογαριασμός με αυξημένο ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα (για να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον), τσιγάρο (μην πάθουμε καρκίνο και μας τρέχουνε) και προιόντα πολυτελείας (μην καταλήξουμε και σαν τον γέρο-πρίγκιπα Μπολκόνσκι).
Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του “σοσιαλιστικού’’ κινήματος (εγχώριου και ευρωπαικού) το χρέος προβλέπεται να ανέβει στο 158,6% (δηλαδή κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) και το 2013 θα το δούμε να σκαρφαλώνει στο 160%. Η εικόνα διασαφηνίζεται σκεφτόμενοι ότι οι δανειακές ανάγκες θα εξυψωθούν το 2011 στα 70 δις. Όλο και κάποιος μηχανισμός θα βρεθεί και πριν το καταλάβουμε θα μας στείλουν πρόσκληση για το επόμενο δείπνο.
Οι ηθικοί αυτουργοί και θύτες του παραπάνω εγκληματικού προϋπολογισμού είναι το εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο (τράπεζες και πολυεθνικές) και εκφραστές του που συναντάμε σε πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ -ΛΑΟΣ), ΣΕΒ, εμπορικό επιμελητήριο και ΜΜΕ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας στο 14,6% (προβλέπεται για το 2011 από το φετινό 12,2%) και ας θυμίσουμε ότι τα νούμερα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της χώρας μας καθώς η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και η ελαστική εργασία καλπάζει στο σημερινό εργασιακό καθεστώς.
Μοναδική ελπίδα για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους και γενικά την πληττόμενη πλειοψηφία είναι να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Η λύση είναι να τους χαλάσουμε το δείπνο και να φέρουμε στο τραπέζι τις δικές μας ανάγκες για παιδεία, εργασία, ζωή με συλλογικούς αγώνες μέσα από μαζικό λαϊκό εργατικό κίνημα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης  ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου